Dec 2, 2016

Autumn in Madrid


Although I enjoy wandering through the streets and corners of Madrid, a visit to this city wouldn't be complete without going to Retiro Park, a place very dear to my heart and the location that played a huge role in my life. Sunny autumn morning only made the visit more magical. Just look at all those colors! You could spend an entire day in this park while discovering numerous paths, all kinds of trees, ponds, gardens, statutes and fountains of these "lungs of Madrid", until you end up at Crystal Palace (Palacio de Cristal), one of my favorite spots in the city. It was made of glass and iron and built in 1887 to exhibit flora and fauna from the Philippines, a former Spanish colony. Impressive, huh? 
Goodbye, Madrid! Hope to see you very soon again! :)


ESP
Cada vez que estoy en Madrid, me encanta perderme por sus calles y descubrir rincones nuevos, pero también hacer una visita al Parque del Retiro, el sitio que tuvo un gran impacto en mi vida. El día soleado de otoño hizo que esta vez se viera más bonito todavía y que luciera con más colores. Uno podría pasar horas y horas descubriendo los "pulmones de Madrid", sus caminos, árboles, lagos, jardines, estátuas, etc. y acabar en el Palacio de Cristal, uno de mis sitios favoritos de la ciudad. El palacio hecho del hierro y cristal fue construido en 1887 para exhibir la flora y fauna de las Filipinas. Impresionante, ¿verdad?
     ¡Hasta luego, Madrid! Espero volver a verte muy pronto! :)

SRP

Svaki put kad se nađem u Madridu, obožavam da lutam njegovim ulicama i da otkrivam neka nova mesta, a poseta ovom gradu nije kompletna bez odlaska u park Retiro, meni posebno dragu lokaciju na kojoj su se odigrali neki bitni trenuci u mom životu. Sunčan jesenji dan je učinio ovu posetu još magičnijom. Pogledajte te boje!  Ovaj park je poznat kao i "pluća Madrida", a možete da provedete sate i sate istražujući staze, prirodu, drvorede, jezera, bašte, statue, sve dok ne završite u Kristalnoj Palati (Palacio de Cristal), meni jednom od omiljenih mesta u gradu. Ova struktrua od gvožđa i stakla je izgrađena 1887. godine sa namerom da izloži floru i faunu sa Filipina, bivše španske kolonije. Impresivno, zar ne?
Dragi moj Madridu, nadam se da se ponovo vidimo u neko skorije vreme! :)I wore: 
Jacket: N&S
Sweater: Mango
Pants: Mango
Bag: H&M
Sneakers: Primark
Sunglasses: Dolce & Gabbana
Scarf: Dresslink
Share:

51 comments

 1. Ja sam O Č A R A N A! :)
  Koliko lepote na jednom mestu! :)
  Predivni vi i predivan Madrid!
  Ljubim te i uživaj u vikendu! <3

  LITTLE BOX OF HAPPINESS

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti najlepše! Baš mi je drago :)
   Takođe, draga! :* <3

   Delete
 2. Great pictures! I saw the fountain! I love the fountain: D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, yeah, I also get "excited" when I see a fountain :D Thanks!

   Delete
 3. Replies
  1. Yes, the colors looked almost unreal :) Thanks!

   Delete
 4. Wonderful, very romantic photos, This park is amazing, glass house also :-) Have a lovely weekend!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much, dear! :) Yes, they're both really beautiful :)

   Delete
 5. Čarobnoooo! Ovo je poput neke skupe reklame za npr. zlatnu jesen i uživanje u njoj. Toliko divnih boja na fotografijama, mogu ih zaista iznova i iznova gledati i uživati.
  Kristalna palata je zaista impozantna i uopšte ceo park kao stvoren za višesatno šetanje i sanjarenje. Takođe, mnogo mi se dopadaju i boje vaših odevnih kombinacija, baš u skladu sa divnom prirodom.
  Lep vikend mila :-*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala, draga moja :) Slažem se, ambijent je bio skoro pa nestvaran. Ovo je bio prvi put da sam videla jesen u Madridu i stvarno liči na bajku, a kristalna palata je šlag na torti :)
   Takođe, Ivanice. Ljubim te :*

   Delete
 6. svaki grad bi trebao imati ovakva zelena pluća, sigurna sam da vrijede svega uloženoga:)...Ovaj je park prekrasan i baš mi je drago što si ga s nama podijelila. Kao što je Ivana primijetila ove boje jeseni stvarno očaravaju. Sve kao da je pozlaćeno! Kao iz bajke! Sigurna sam da je park lijep i u druga godišnja doba, ali eto jesen stvarno ima tu neku moć da se poigra s bojama na jedan poseban način i onda je nekako doživljaj svega, a pogotovo flore i faune intenziviniji.

  Palača me oduševila na instagramu, a sada kada je vidim i malo boje, još mi se više sviđa. Stvarno jedna prekrasna konstrukcija i vjerujem da je u svoje vrijeme itekako bila podvig. Zapravo i to kolonijalno vrijeme nije bilo posve crno, nekad se nešto i davalo tim zemljama koje su bile kolonije, možda u nekim slučajevima i više nego sada kada EU stalno smišlja nove sankcije. Mislim da se u svakom povijesnom razdoblju može pronaći nešto lijepo i sama sam više sklona pričati o tim nekim recimo pozitivnim primjerima nego samo o onom lošem. Nije to idealiziranje prošlosti, to je više traženje inspiracije u njoj. Recimo Dalmacija je u vrijeme austrijske vladavine doživjela potpuno ekonomsku propast i propadanje, bili smo neka vrsta kolonije koju zapravo nitko nije želio i nije znao što bi s njom...čisto smo nakon nakon Napoleona (za čije vladavine je kultura također propadala) pripali njoj, a bili smo konkurecija dijelu Italiji koji je također tada bio pod austrijskom vladavinom, a opet kada vidim te stare austrijske vile po Dalmaciji želim da se sačuvaju i žao mi je ako vidim neku da propada, jer uvijek vrijedi sačuvati nešto vrijedno. Te neke građevine su lijepe same po sebi. Devenaesto i dvadeseto stoljeće su uz sve svoje probleme i ratove ipak bila stoljeća kada se na brojnim poljima napredovalo. Bio je prisutan taj neki polet, ta neke zaljubljenost u znanost koja kao da se pomalo izgubila.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Potpuno se slažem :) U tom parku uopšte ni nemaš osećaj da se nalaziš unutar velikog grada. Totalno je neki drugi ambijent i atmosfera, a ja iako sam bila tamo ko zna koliko puta, nisam uspela da vidim baš svaki njegov deo. I da, lep je on i ovako, ali mi se čini da je sad u ovo doba godine najlepši zbog svih tih nestvarnih boja. Stvarno nemam reči kojima bih ga nahvalila :)
   Takođe se slažem sa svime što si rekla o prošlosti i kolonijama. Iako su kolonije i osvajanja simbol nečeg negativnog, bilo je tu i pozitivnih stvari i verujem da je baš sva ta mešavina vladavina, kultura, uticaja formirala i nas same i zemlje koje danas imamo. Eto, nisam znala da je Dalmacija bila "nepoželjna". Meni se austougarski uticaji posebno dopadaju, nekako je ta kultura odisala nekim posebnim stilom i npr. sever Srbije koji je bio pod njom ima sasvim neku drugu atmoferu od ostatka zemlje. Kad smo već kod uticaja, isto su tako npr. arapska osvajanja Iberijskog poluostrva donela pregršt pozitivnih uticaja i uopšte pozitivno uticala na celokupnu evropsku kuturu, nauke, razvitak. Meni je uvek drago kad vidim mešane kuture i takođe se isključivo fokusiram na pozitivno jer danas iako nema kolonija, neke stvari su možda još gore nego u ta vremena. To je velika tema, a tebi hvala na divnom komentaru i našim malim razgovorima :)

   Delete
  2. slažem se, ta neka mješavina svega je baš ono po čemu je Europa tako posebna. Na jednom relativno malom prostoru nalazi se toliko različitih kultura, jezika, država i sve su one nekako ostavile trag jedne na drugima. Meni se taj austrijski stil gradnje jako sviđa. Po Mostaru ima također dosta tih starih austrijskih vila koje su stvarno prekrasne. Neke su nažalost zapuštene ili nisu obnovljenje, no to je najčešće slučaj kada vlasnici nemaju sredstava da ih obnove na način na koji bi trebalo, a ne mogu to na svoju ruku jer su zastićene zakonom.

   U svakom slučaju mislim da je istina da ljudi ponekad nalaze ono što traže, pa se tako u prošlosti može vidjeti i tražiti samo ružno, a može se vidjeti i dobro. Istina je da Austrougarska nije (najblaže rečeno) poticala slavenske jezike i kulturu, ali nije to baš tolika diktatura kao što smo nekad učili u školama. Jednostavno i tada su postojala neka državna uređenja i pravila na temelju kojih su se kasnije i stvarale države na ovim prostorima i mislim da su neke stare europske monarhije funckionirale slično kao danas EU. To su bila povezivanja zemalja u nekakvu monarhiju na temelju nekih istih interesa i ta povezivanja su se raspadala kada je došlo do promjene interesa ili do drukčijih političnih ili povijesnih okolnosti. Danas u EU najveću moć opet imaju one države koje imaju najviše sredstava, a ove druge više manje nitko ništa ne pita. Tako je to posvuda zapravo. Ne znam možda se i EU nekad pokaže kao dobra stvar, ali mi se ne čini različitom od "uobičajene" europske politike gdje su nekako uvijek te veće zemlje vodile glavnu riječ, ali opet povijesno gledalo to i nije uvijek bila potpuna katastrofa pa vidjet ćemo što nosi sutra.

   Mislim da većina nas nekako smo skloni tražiti razloge problema u drugoj zemlji, a zapravo nisu to uvijek neke agresivne invazije, ponekad neka zemlja preuzme glavnu riječ zato što ova druga ekonomski oslabi- to u politici uvijek ide tako. Tako i Dubrovnik (čuvena Republika) nije propao jer ga je Napoleon na prevaru osvojio. Došlo je vrijeme kada jednostavno nije mogao održati svoju trgovačku i diplomatsku moć jer su se promijenile povijesne okolnosti u kojima je uspio. Slično, Dalmacija nije ekonomski propala samo jer su je osvojili Francuzi ili zato jer su je kasnije preuzeli Austrijanci koji nisu znali što bi s njom jer su već imali izlaz na more na svojim talijanskim teritorijima. Zapravo je uvijek to neki splet ekonomskih čimbenika koji zapravo nekad i nemaju puno veze s zemljama samima. Dalmacija je i danas nerazvijena na puno načina, nerazvijenija od sjevera Hrvatske, ali eto sreća pa turizam nekako spašava stvar. Nekakva središta kulture se stalno mijenjaju, prije 4000 tisuće godina Kina je bila središte kulture, pjesništva, gramatike i svega čega ne, a možda će opet biti- evo već je postala nova svjetska velesila. Treba jednostavno shvatiti da su promjene prirodne i u samoj prirodi svijeta.

   Ljudi su skloni previše generalizirati npr. obično se crkva stavlja u suprotnost znanosti, a brojni poznati znanstvenici bili su ili svećenici ili jako religiozni ljudi. Kada se stvarno dublje uđe u povijest, vidi se da je ona jako složena, svako doba ima svoje izazove, a uostalom i ovo u kojem živimo. Nisam sklona tome da se ijedno doba, pa i ta neka europska kolonijalna prošlost, vidi kao posve crno. Na kraju krajeva, baš je zbog te prošlosti i došlo do brojnih migracija, a te neke migracije naroda su zapravo nešto prirodno nama kao ljudskoj vrsti. Tako da čak i vojna "osvajanja" ponekad donesu nešto dobro, ako ništa drugo barem donesu sadržaje nove kulture.

   Delete
  3. Da, taj zakon o nemogućnosti popravke nije baš uvek najbolje rešenje... Apsolutno se slažem sa svime što si rekla. To je prosto neki normalan proces i toga će uvek biti u nekoj meri. Nije ni ta EU to što deluje onima koji su van nje, niti je baš tako bezveze kao što deluje nekim "jačim" silama. Nisam neki ljubitelj politike, istorije da, a svaki period istorije je doneo i dobro i loše. Kada mislimo na prošlost, često u prvi plan izađu ratovi, ali neki ratovi su bili daleko "humaniji" nego ovi danas, a neke danas "slobodne" zemlje zapravo nemaju nikakvu slobodu. I da, Kina će se vratiti na svoju staru slavu, u to uopšte ne sumnjam.
   Tako je, mislim da jedno ne isključuje drugo, religija je neko lično ubeđenje, a nauka postoji van nje i pored nje. Na kraju mislim da nas uče istoriju koja je i više nego zamaskirana, prilagođena, pa ja tako svaka zemlja uči o svom herojstvu, sagledavajući činjenice često iz samo subjektivnog ugla...

   Delete
  4. povijest koja se uči u školama je često nekakva vrsta propagande, mislim da bi dobar povjesničar trebao imati stvarno široko obrazovanje, ali eto u životu je općenito malo onih koji shvaćaju koliko su kompleksna ljudska društva. Mada, mislila sam nekad da se kod nas na Balkanu pretjeruje s tim pompoznim mitovima, ali kada sam čitala povijesne knjige drugih europskih naroda ili amerikanaca- sto puta su gori od nas, jednostavno pucaju od veličine...valjda zato toliko volim književnost, ona je u isto vrijeme i posebna i univerzalna. Stvarno vjerujem da se skroz književnost može upoznati duša nekoga naroda i nekako sam sklona toj starogrčkoj izreci da je književnost istinitija od povijesti.

   Delete
  5. Dobro je da ima još nekoga ko smatra da je "nebeski narod", poređenje u Srbiji kojeg se zaista ježim. Nema bolje ili gore, sve je na kraju isto. Svi su u pravu i niko nije u pravu. Da, književost ima tu stavku koju verovatno nijedan istoričar neće uspeti da nadmaši...

   Delete
 7. Superbe !
  Kiss, Kate
  https://www.luxetoutou.com

  ReplyDelete
 8. Tijana, Madrid je mnogo lep grad, ali se ne može uporediti sa Barselonom. Jesen je jedno od meni omiljenih godišnjih doba.

  LifeInMyStyle | Fall/Winter Tag

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mislim da je takve "moćne" gradove nepotreno upoređivati, kao što je teško uporediti Pariz i Rim npr. Oba su potpuno drugačija i magična na svoj način ;)

   Delete
 9. WOW, Such cool photos !
  Giveway in my blog, check it.
  xoxo,

  atwednesdaysiwearpink.blogspot.pt

  ReplyDelete
 10. Que pasada de fotografias... ¡me encanta el otoño!
  Un besito desde www.justforrealgirls.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sí, el otoño es super fotogénico :) Gracias!

   Delete
 11. Jao što bi ga htjela posjetiti, a ovaj park djeluje kao predivna oaza i savršeno mjesto za odmor i uživanciju usred užurbanog grada. Ma pogledaj samo te boje, koja ljubav na prvi pogled! I još ti u tim šarenim nijansama koje ti predivno pristaju, sjajno si mi se uklopila u prostor draga moja! Želim ti divan prosinac! <3 <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, dobrodošla nazad ;) Ma da, stvarno je pravi mali raj. Nemam dovoljno reči kojima bih nahvalila to mesto. Ne sumnjam da bi i ti uživala :) Hvala, draga! <3 :*

   Delete
 12. Beautiful photos Tijana and loving your outfit also, have a lovely weekend
  www.mssparkleandglow.com

  ReplyDelete
 13. Divan post, Tijana. Madrid mi izgleda kao jedan veoma lep i privlačan grad. Slike su savršene i opisuju njegovu lepotu. Volela bih da ga posetim nekada u budućnosti. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti najlepše :) U tom slučaju se nadam da će ti se želja ispuniti ;) Madrid je svakako destinacija koju toplo preporučujem :)

   Delete
 14. Moram priznati da iako nisam nikada bila u Madridu, uvijek sam ga zamisljala nekako drugacije...ne znam ni sama...vjerojatno tipicnije... ovo je stvarno nesto da povjerovati ne mozes. Moja mama je vjecna zaljubljenica u Spanjolsku i uvijek mi je govorila da joj je Madrid najdrazi :)
  Ovaj paviljon ili kako bi ga vec nazvala jest nesto sto me ostavilo bez teksta. Drago mi je da je tvoja fotkica osvojila nagradu jer si ulovila svu njegovu raskos. Prekrasno! Moram posjetiti Spanjolsku :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. E pa slušaj šta ti mama kaže :) Meni je teško da govorim objektivno o Madridu ali nekako stičem utisak da ne dobija svu slavu koju zaslužuje isto koliko i neke druge evropske prestonice. Ali da, kao što vidiš, stvarno je nešto posebno! :)
   Hvala ti, mila! I ja sam ponosna, moram priznati i drago mi je što je baš Madrid bio u pitanju. Joše jednom mi je doneo sreću ;)
   Da, moraš, ali prvo znaš već gde! :D <3

   Delete
 15. You look amazing.So chic
  beautiful pictures

  ReplyDelete
 16. Preciosas fotos! Adoro los colores del otoño
  Un beso

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muchas gracias :) Sí, el otoño es mágico ;)

   Delete
 17. Seeing that baby makes me imagine you having a baby, no pressure!! I can't believe that place was built in 1887, it looks as good as new!! I love your outfit, cozy and fashionable and Mr Ulises definitely representing as well! I have missed so much from your blog, let me try and play catch up.
  www.fashionstylemogul.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, I knew you would said something like that :D Exactly! Even today it would be a masterpiece but the fact that it's that old makes it even more brilliant! Thank you so much! I missed you around here <3

   Delete
 18. I'm totally charmed by the beauty of this place! I want to visit Madrid soon! You look splendid dear! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

  ReplyDelete
  Replies
  1. I'm glad you like it that much and I hope you'll visit Madrid soon :) I couldn't recommend it enough! ;) Thank you!

   Delete
 19. wow que preciosidad de fotos! hace años que no voy por Madrid y solía ir en primavera, así que no he visto el retiro nunca así.

  un beso guapísima
  www.aprendiendoaquererme.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. A mí me pasó lo mismo! Solía ir en otras épocas, pero creo que en otoño me gusta inlcluso más! :) Muchas gracias!

   Delete
 20. Great autumn style inspiration
  I love your photo too
  Kisses

  ReplyDelete
 21. Me fascinan las fotos, qué bonitos los colores que deja el otoño, también muy bonita la combinación de colores de tu outfit.
  Besos
  http://desedayrosa.blogspot.com.es

  ReplyDelete
 22. You have no idea how badly I want to visit that palace. So beautiful. And so are you :)

  GIVEAWAY on My kind of joy: Gosh Makeup kit

  ReplyDelete
 23. Wow, this park looks divine, especially Crystal Palace is truly magical and unique and it has such a rich history! I have no doubts that this place is so great that you could spend entire day there, what's more, with colorful leaves it look magical :)
  What's more, you look so pretty, Tijana! :)

  http://crafty-zone.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, divine is the word :) I'm so glad you like it that much!! Thanks, dear :)

   Delete
 24. ¡Hola! Acabo de descubrir tu blog y me quedo por aquí ^^ Espero que puedas pasarte por el mío y seguirme (: Un beso (-:

  ReplyDelete
 25. Hola! Muchas gracias y bienvenida! :)
  <3

  ReplyDelete

© Fashion Abejita | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig