Nov 20, 2015

Andorra: Fun facts


1. 90% of Andorra is nature.
2. It's one of the most ancient countries in Europe and its origins go back to 13th century.
3. Andorra is principality and it's situated on the Pyrenees mountains, between Spain and France.
4. Winter tourism is the main source of income.
5. Population: 78 000.
6. There are 290 types of flowers.
7. It doesn't belong to EU.
8. Its capital, Andorra la Vella, is not a typical city full of history and monuments. It's a modern city covered with shops and shopping centers.
9. Low taxes make it a tax and shopping heaven.
10. Although the official language is Catalan, people of Andorra also speak Spanish, French and Portuguese.

So this is goodbye for now. I'll definitely visit again this amazing little country which stole my heart and gave a new life to my lungs, body and soul. If you missed 1st and 2nd day, you can find them here and here.

Esp
 
1. 90% de Andorra es naturaleza.
2. Es uno de los países más antiguos de Europa y data del siglo 13.
3. Andorra es un pricipado totalmente situado en los Pirineos entre España y Francia.
4. El turismo de invierno es la principal fuente de ingresos.
5. Tiene solo 78.000 de habitantes.
6. Tiene 290 tipos de flores.
7. No pertenece a la UE.
8. Su capital, Andorra la Vella, no es la típica capital con el casco histórico y monumentos, sino una ciudad moderna llena de tiendas y centros comerciales.
9. Casi no hay impuestos.
10. Aunque el idioma oficial es el catalán, también se habla español, francés y portugués.

Con este post me despido de Andorra, pero solo de momento. Volveré seguro a este país pequeño que robó mi corazón para dar una vida nueva a mis pulmones, cuerpo y alma. Si no habéis visto el primer y segundo día, los podéis encontrar aquí y aquí.

Srp 

1. 90% Andore je priroda.
2. Jedna je od najstarijih evropskih zemalja i potiče iz 13. veka.
3. Andora je kneževina čija se teritorija u potpunosti nalazi na Pirinejima između Španije i Francuske.
4. Zimski turizam je najveći izvor prihoda.
5. Ima samo 78 000 stanovnika.
6. Ima 290 vrsta cveća.
7. Ne pripada EU.
8. Njen glavni grad, Andora la Vela, nije tipičan grad pun istorije i znamenitosti već se radi o modernom gradu punom prodavnica i šoping centara.
9. Poreza skoro nema što je čini rajem za sve ljubitelje šopinga.
10. Iako je zvanični jezik katalonski, takođe se govore španski, francuski i portugalski.

Vreme je da se oprostim od Andore, ali samo trenutno. Sigurno ću se vratiti u ovu malenu zemlju koja je ukrala moje srce da bi mojim plućima, telu i duši dala neki novi život. Ako ste propustili 1. i 2. dan, možete ih videti ovde i ovde.


I wore:
Jacket: Stradivarius - HERE
Sweater: Mango
Jeans: H&M
Bag: Paco Martínez
Booties: Tex
Scarf: H&M
Share:

38 comments

  1. Truly amazing photos! The views, colours everything is ust so beautiful! You've definitely sold this place to me, adding it to my travel list. Love your outfit as well :)

    Sam ♥
    www.sams-wardrobe.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm so happy that you like it that much! I hope you can visit Andorra one day. I promise you, you will like it even more when you see it with your own eyes :) Thank you, Sam! :)

      Delete
  2. Uživala sam ova 3 dana u Andori :D I sviđa mi se što si nam nekim činjenicama približila ovo prekrasno mestašce o kojem (bar ja) nisam znala gotovo ništa. L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago :) I sama sam pošla od te činjenice da verovatno većina ne zna skoro ništa o Andori (i ja sam bila u toj većini sve do skoro), a i htela sam da uradim nešto drugačije pa je ispalo ovako. Možda zadržim ideju i za neki naredni put/izlet :)

      Delete
  3. OMG, that location is to die for
    Keep in touch
    www.beingbeautifulandpretty.com
    www.indianbeautydiary.com

    ReplyDelete
  4. mogu reći da sam danas naučila nešto novo i hvala ti na tome...Andora je stvarno posebno mjesto, sve ovo zelenilo baš osvaja....a vidici su kao iz filmova ili dokumentaraca....divne su mi ove fotografije!!! baš su mi zapali za oko oni šeširi između zgrada, kao neki most šešira.

    Sviđa mi se i ova tvoja ležerna kombinacija...dugi džemper se odlično uklopio s farmerkama i kraćom jaknom...a ne moram napominjati koliko mi se šal sviđa....znaš moju slabost prema leopard uzorku;)

    još jedan prekrasan post:) baš mi dobro dođe da mi uljepša ovaj tmurni dan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, baš mi je drago što si nešto naučila i što sam ti ulepšala dan :) Hvala tebi na komentaru :) Priroda i vidici stvarno jesu nešto posebno, prosto je neverovatno da jedna tako malo zemlja ima toliko toga da ponudi. Šeširi su u glavnom gradu koji nažalost nismo lepo videli jer je vreme postalo nemoguće, a i trebalo je da idemo kući. Hvala ti još jednom! :)

      Delete
    2. ah, to vrijeme...uvijek zna kada se pokvariti, no dobro ja se onda uvijek našalim i kažem samo da nije dosadno...inače, baš uvijek pada kiša kad ja dobijem neki paket s odjećom koja mi se jako sviđa i želim je isprobati.

      Delete
    3. Pa da, uvek kad ne treba, ali što kažeš, bar nije dosadno ;)

      Delete
  5. These photos are amazing and you look stunning, great post
    tweetykel.blogspot.com
    Would love it if you could follow me

    ReplyDelete
  6. Neverovatna priroda, ocarana sam :)

    ReplyDelete
  7. What interesting facts and those photos are breathtaking. Greetings!

    ReplyDelete
  8. Qué precioso es sin nieve también. Mi familia y yo vamos siempre allí a esquiar y nos encanta. El balneario es una pasada, no se si has podido ver el espectaculo de luz y color que proyecta. Me alegro de que hayas disfrutado tanto. Un beso

    ReplyDelete
    Replies
    1. No lo he visto :( Bueno, la próxima vez, gracias por la recomendación! Con nieve tiene que ser espectacular también! Esta ha sido mi primera vez en Andorra pero espero volver muchas veces :)

      Delete
  9. Koji super post... Neki dan na nekom programu (tv ne gledam nego je upaljen pa sta uhvatim-uhvatim) bilo kao kratka blitz emsija-ovo sigurno niste znali i bio je onaj grad koji si nam vec par puta pokazala ali se moj umorni mozak ne moze sjetiti... i ja sam stala i mislila-pa ja to znam... od kuda... aaaaa Tijana! :)
    Eto, sad znam nesto vise i o Andori! Hvala ti! Zaljubila sam se u Andoru i sad nisam cak sigurna jer mi s trona srusila i Lanzarote (valjda se tako pise) ;)
    Ti si divna kao i uvijek. Ah, ta kosa... ma krasna si! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, eto vidiš :) Sad me baš zanima koji li je grad u pitanju. Možda Sitges jer sam tamo bila više puta? Baš mi je drago što vas usput i obrazujem haha ;) Nema na čemu, meni je zadovoljstvo da podelim sve sa vama i ovde. Ja ne mogu da kažem da mi je Andora srušila Lanzarote sa trona jer Lanzarote jednostavno treba doživeti i ne upoređivati sa ostalim mestima, ali da, Andora je definitivno na samom vrhu mesta koje sam videla i zaslužuje mnogo veću pažnju od nekih izvikanih i poznatijih destinacija. Hvala ti puno! :)

      Delete
  10. Que bonito es Andorra. Tengo ganas de conocerlo ;)
    Muy guapa. Buen fin de semana y besos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sí, es precioso y te lo recomiendo :) Gracias e igualmente! :)

      Delete
  11. Znaš šta, ja tu želim živjeti, djeluje predivno :)
    Super mi je što si podijelila ove sitnice o Andori jer moram priznati da nijednu nisam znala i sad bi si najrađe organizirala neko putovanje tamo da uživam u toj savršenoj prirodi :) Želim ti super vikend! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja, i ja :) Baš mi je drago što ti se svidelo. Svakome bih od srca preporučila posetu Andori jer je stvarno kao neka bajka :) Hvala ti puno, takođe! :*

      Delete
  12. Stunning photos!!! You look fabulous as always! Love your outfit and especially the chic jacket!

    Have a lovely day :-)


    http://anatkoren.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Predivne fotografije, predivan pogled. :)

    ReplyDelete
  14. The. location is amazing!! Love your outfit so much! Would love to visit this place someday :)
    www.rakhshanda-chamberofbeauty.com

    ReplyDelete
  15. Amazing Photography! Want to visit this place

    http://www.queenhorsfall.com/

    ReplyDelete
  16. Firstly, you have to know that I adore any kind of such a fact in geneal ;) What's more, I haven't had idea before, that Andorra is a country...(I know, what a shame!), I thought that it's a region of a Spain:P But anyway, now I know that I was wrong, so thank you for your very informative post, Tijana :) What's more, if it doesn't belong to EU, what about their currency? If it's euro or they have their own? Btw, you look stunning, Tijana, I love your jacket:)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's great! I actually want to do something similar for each new place that I visit so we'll see how that goes :) Oh, don't worry! I'm glad you learned something new :) That's such a good question and I actually forgot to mention it. Andorra doesn't have its own currency and they use euro despite being a non EU country. Weird hehe :) Thank you so much for your comment! I really appreciate it! :)

      Delete
  17. Hvala ti što si podijelila ove zanimljivosti s nama, naravno da nijednu nisam znala hihi i jako mi se sviđa kako si to osmislila. I dalje se ne mogu prestati diviti slikama i toj prirodi, bojama, pogledu (wow!) i ovim osamljenim kućicama.. Tako je posebna i bajkovita, a ti kao naša predivna Zlatokosa :) A ne mogu ti ne lajkati ni 9., ma mislim.. dođe mi da odmah idem spakirati kofere :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu :) Pravo da ti kažem, ni ja nisam znala skoro baš ništa, uprkos tome što je ovde blizu. Time sam se i vodila i jer sam shvatila da je verovatno većina kao ja :D Joj, da mi je jedna od tih kućica. Definitivno imam novu želju o kojoj ranije nisam ni razmišljala :) Hvala ti na preslatkom komplimentu, stvarno si mi ulepšala dan :) :*

      Delete

© Fashion Abejita | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig